Wat heb JIJ nodig?

Beantwoordt u de volgende vraag met ja, ga dan door naar vraag 11. Vinkje vinkje vinkje check ja en nog een ja: ok dan bent u…. Efficiënt? Wellicht op korte termijn. Mensgericht… vaak niet. Zeker niet als het gaat om de psychische gezondheidszorg. Want IK met een depressie heb iets anders nodig dan HIJ met een depressie. Het vergt een andere manier van luisteren en meer tijd ‘aan de voorkant’ … bespaart leed, onzekerheid en (zorg)kosten ‘aan de achterkant’.

Stuiterend naar huis
Afgelopen oktober was ik aanwezig bij het congres van het Nederlands Instituut voor Psychologen. Thema van het congres was Personalized Mental Health. Die dag hadden ik en mijn collega-ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma, koffiegesprekken met enkele psychologen. Ik ben stuiterend van enthousiasme naar huis gegaan. Ik begon de dag echter met een wat opstandig gevoel.

Meten is weten
Het congres begon namelijk met een lezing. Een lezing over een onderzoek naar de ‘beste’ behandelmethode bij een depressie. Nou wil ik dat onderzoeksteam niet hun baan ontnemen ‘maar’ ik dacht wel: wordt het niet eens tijd voor de menselijke kant in plaats van de theoretische kant?

Of in ieder geval MEER aandacht voor de menselijke en gevoelsfactoren die ook van invloed zijn op het herstel van een psychische aandoening.

Ik herinner me dat de uitkomst was, na jaren onderzoek, dat er niet heel veel verschil zat tussen behandeling x of y. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het goed dat deze feiten worden vastgesteld.

Beleving en gevoel
Kritische vragen kwamen onder andere van mij en mijn collega-ambassadeurs. We vroegen wat haar visie was op de gevoelsfactoren die ook van invloed zijn in een behandeltraject. Denk aan; de steun van vrienden en familie, de sfeer en aankleding van een opname-afdeling en de aandacht voor de client om zijn of haar verhaal te delen. Het is vaak een combinatie van ‘meetbare’ en ‘subjectieve’ zaken die bijdragen aan herstel. Een van de therapiesoorten die de onderzoeker presenteerde heb ik ook gehad. Wel in combinatie met:

  • EMDR (een behandelmethode om nare ervaringen te verwerken)
  • een mindfulness-cursus
  • het doen van vrijwilligerswerk
  • koffiedrinken met collega’s en vrienden
  • een fijne woonomgeving
  • diverse luisterende oren en armen om me heen
  • een begripvolle, empathische en professionele bedrijfsarts

Zal ik nog even verder typen? Dat werkte voor MIJ. Ik ben een ander persoon dan Simon die ook met mij opgenomen was met een zware depressie.

Ieder mens is uniek
Na de lezing sloten diverse psychologen aan bij mij en collega-ambassadeurs voor de koffiegesprekken. Gesprekken tussen zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Gesprekken van mens tot mens. Over vooroordelen, gevoelens en protocollen. Mijn hart werd verwarmd. Ik hoorde een van mijn gesprekspartners zeggen dat haar insteek is: wat heb JIJ nodig? Wat is een mogelijke oplossing in plaats van benadrukken wat het probleem is.

Diagnoses geven ‘een richting’.

Herstel vindt plaats door te luisteren zonder oordeel, vertrouwen, aandacht en vooral wat nodig is voor de persoon die tegenover of naast je zit.

Ik heet Jessica, geen Simon…

Reageren op mijn blog? Graag. Schrijf hieronder je bericht.

Blogposts