Meer MerkVaardig

Projecten en opdrachten

Omdat er nog veel 'onwetendheid' is over mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn Petra Korstanje en ik 'Klopt of Kletskoek' gestart. Met het kennisspel ‘Klopt of Kletskoek’ prikkelen we burgers om na te denken over een aantal uitspraken over mensen met een psychische kwetsbaarheid: Klopt het of is het Kletskoek. Hiermee dragen we bij aan een stuk bewustwording van uitspraken die gedaan worden, werken we aan het vergroten van kennis over psychische aandoeningen en het verminderen van stigma (vooroordelen).
Klik hier voor meer informatie over Klopt of Kletskoek.

Voor Samen Sterk zonder Stigma schreef ik * een 3-luik voor plaatsing in BGMagazine; een website voor bedrijfsgezondheid. De 3 artikelen gaan over werken met een psychische kwetsbaarheid. 
- ze is een collega, geen 'gevalletje angst'
- werken met een dwangstoornis
- ziek thuiszitten is brandstof voor een psychische stoornis
Klik hier om naar het 3-luik te gaan.
* ik ben ook ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma. Deze serie artikelen schreef ik vanuit MerkVaardig, in opdracht van.

Verhaal van Petra

Petra Korstanje

"Piet zit tegenover me, niet een loser".

Wat mij opvalt als ik met Petra spreek over de psychische gezondheidszorg is dat ze het gehele speelveld van belangen, politieke keuzes en ontwikkelingen in de psychische gezondheidszorg goed overziet. Als ik haar vraag wat haar grootste wens is voor de psychische gezondheidszorg vertelt ze: “dat de menselijke maat weer terugkomt”. Petra is KOPP-therapeut (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen).

Lees verder >

Verhaal van Patrick

Patrick

"De gesprekken met de psycholoog voelden alsof ik met een vriendin aan tafel zat".

Hoe is het als je amper 30 bent en niet meer de straat op durft? Bij Patrick sluimerde al langer 'iets'. Patrick was onzeker en had al jarenlang regelmatig last van paniekaanvallen. Dit zorgde destijds soms voor wat belemmeringen, bijvoorbeeld tijdens zijn werk en in sociale contacten.

Lees verder >

Verhaal van Manola

Manola Nendissa

"Hoe kan zo'n slimme meid zo diep zinken".

Vanaf haar 16e is Manola zo'n tien jaar 'zoekende' geweest. Naar zichzelf, waar haar gevoel en angstige gedachten vandaan kwamen, en hoe ze zichzelf staande kon houden. Jaren volgden met hulpverleners die haar lieten groeien omdat ze in haar geloofden. En hulpverleners met uitspraken die zorgden dat ze nog meer aan zichzelf ging twijfelen en het vertrouwen gelijk verdween.

Lees verder >

Verhaal van Irene

Irene Campfen

"Ik vind dat goede hulpverleners werken vanuit context en interpretatie".

Wanneer verhalen flarden waren en woorden een grote brei, kwam ik in beeld. Temidden van angstzweet, scheurlinnen en ingrijpmedicatie probeerde ik gesprekken te voeren. In zeventien jaar Geestelijke Gezondheidszorg (ggz) heb ik geregeld met een mond vol tanden gestaan.

Lees verder >

Wat is stigma?

Gedichten

Hoop

Ik keek je gisteren in de ogen
Je was op, leek verloren, psychisch leed
Daar op het perron van station Den Bosch
Meegenomen door 3 politieagenten
Vastgehouden als crimineel die iets verschrikkelijks deed

Lees verder >