Het moet niet ‘gekker’ worden

Deze week kopte het Parool: ‘Verward op straat: het is een nieuwe epidemie’. En ook het NRC en RTL Nieuws ‘shinen’ met deze titels. En ik vind dat dát maar een keer afgelopen moet zijn. Niet dat ik het niet serieus neem… wel de directe link naar de psychische gezondheidszorg. Verward = psychisch ziek. En laat dat nou niet kloppen. En daarbij; vind je het ‘gek’ dat het aantal mensen dat mentale klachten krijgt stijgt… Het moet immers steeds ‘gekker’.

Check de feiten

Afname van het aantal bedden in de ggz *, mensen worden meer vanuit huis begeleid, minder geld voor de psychiatrie… wat ik allemaal niet lees. Er is bijna altijd een directe link tussen de kop van het artikel en de oorzaak -> de psychiatrie. Ik vraag me af: doet de redactie geen ‘fact checking’, schrijft het ‘makkelijk’ weg of zoeken we een ‘zondebok’? Verwarde personen is een containerbegrip geworden. Dit ‘terwijl’ er onder de noemer van verwarde personen, in zo’n 30-40% (cijfers uit 2016) sprake is van de mensen met een psychische aandoening. De politie rukt namelijk ook uit voor ‘andere’ mensen met onbegrepen gedrag **, bijvoorbeeld als gevolg van middelengebruik zoals drugs en alcohol. En ook voor mensen met dementie.

Neem je maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ook nog zo’n dingetje: psychisch ziek = gevaarlijk. Mensen met een psychische aandoening zijn juist vaker slachtoffer van geweld dan dader. De vooroordelen over mensen met een psychische aandoening nemen zo niet af. Jaarlijks geef ik, met diverse collega’s van Samen Sterk zonder Stigma, lezingen, interviews en informatie-bijeenkomst om het stigma te verkleinen. Soms voelt het als dweilen met de kraan open. In mijn ogen zeker als ‘publieke’ organisaties en personen zoals politiechefs en het NOS niet de juiste informatie verstrekken. Juist zij mogen zich meer bewust zijn van de impact van hun communicatie.

Zo spannend is het gewoon niet

Moet er zo ‘geshined’ worden, iets groter maken dan het is, aandikken? Is het anders niet interessant genoeg of heeft het niet genoeg impact? Kan ik sommige mensen gelijk even uit de droom helpen over nog iets van de ggz. Op een opname-afdeling liggen de cliënten niet de hele dag vastgebonden, schuimbekkend en schreeuwend. Nou wordt dat beeld nogal eens gegeven door films en projecteren we dat ‘als de werkelijkheid’. Ik kan het overigens weten; in 2009 en 2011 zat ik op de opname-afdeling van het ziekenhuis met een zware depressie. In 90% van de tijd gebeurde er vrij weinig. Puzzeltje maken, eten, wandeling door het park, praatje met je begeleider, kopje thee, creatieve therapie, bezoekuur.

Beetje jammer dat hij geen goud pakte

Steeds meer mensen lopen ‘mentaal’ vast. Vind ik niet zo gek in deze wereld waarin alles steeds sneller en beter lijkt te moeten. Zijn we geeneens meer blij voor Sven Kramer. Nee beetje teleurstellend want hij had OOK goud moeten pakken op de 10 kilometer. Die constante druk…. Vooral dat ‘moeten’. Als je het jezelf niet oplegt dan je omgeving wel. En zeg dan nog maar eens; nee… ik doe het anders. Als ondernemer moest ik toch echt nieuwsbrieven gaan versturen, en een zakelijk Facebook-account nemen. Want anders zou ik niet ‘succesvol’ worden. Beetje krom als ik privé me bijna niet inschrijf voor nieuwsbrieven en steeds minder op Facebook zit.

Cut the crap

Het lijkt steeds ‘gekker’ en mooier te moeten. Ben ik niet van. Ik hou niet van die poppenkast, cut the crap. Ik ben van de eerlijke en oprechte communicatie. Beste mensen van de politie, redacteuren van kranten, nieuwssites, televisieprogramma’s, het journaal en politici; laten we het nou niet ‘gekker’ maken, wel meer ‘mensgericht’.

======================================================

* geestelijke gezondheidszorg

** onbegrepen gedrag. Mijn collega-ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma, Danny Jacksteit, wees me gisteren op deze term. Ik neem hem graag over, een nettere bewoording. Dank Danny.

Meer weten over de cijfers:

Artikel Bauke Koekoek in Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen ‘De toename van ‘verwarde personen’-meldingen: kwantitatieve analyse van een openbare orde en public health-probleem’

Publicatie Stiching Trimbos-Instituut ‘Verwarde personen’ of ‘mensen met een acute zorgnood’?

Reageren op mijn blog? Graag. Schrijf hieronder je bericht.

Blogposts