Wa kost da?

Nou in ieder geval genoeg om te zorgen dat Jeroen Muller, bestuursvoorzitter bij Arkin *, vijf keer per jaar op vakantie kan. De heer Muller staat op nummer 13 in de top 50 van best verdienende bestuurders in de zorg. Afgelopen week was het in het nieuws. Waarop de betrokken instellingen van de topbestuurders als commentaar gaven, niets te hebben gedaan wat wettelijk niet is toegestaan.

Ga naar de gevangenis, ga niet langs start
Ahhhh niets hebben gedaan wat wettelijk niet toegestaan is. Meten is dus weten. De zorg is er dol op: protocollen, vinkjes en evidence based.

Het gevoel wordt even in de koelkast geparkeerd.

Ik neem jullie even mee naar dit voorjaar. Ik schreef toen de blog ‘Mijn hart huilt‘; over ‘de paarse krokodil’ toen ik belde voor een consult met mijn psycholoog. Dat ging zomaar niet. Ik moest eerst een verwijzing hebben van mijn huisarts. Daarna kon ik terugkomen voor een intake bij de psychiater en dan zou ik pas naar de psycholoog kunnen (en maar hopen dat ik ingepland kon worden bij ‘mijn psycholoog’).

Raise your bets
Ohhh enne, aan de bel trekken bij mijn psycholoog dat doe ik niet zomaar. Maargoed, op x moment namen de klachten grotere vormen aan en stonden diverse signalen op rood. En nog een opname op de PAAZ; mag ik hiervoor bedanken? Twee keer was meer dan voldoende. Je mag nu je geld inzetten op A of B → wat is de beste optie voor de client, moi in dit geval, en is de goedkoopste en meeste efficiente oplossing.

A.
– ik bel met het secretariaat van de poli psychiatrie en maak een afspraak
– 3 sessies van een uur bij mijn psycholoog
– omdat ik daar eerder in behandeling ben geweest mag mijn psycholoog ‘fungeren’ als hoofdbehandelaar en opent hij een nieuw dossier of heropent hij het oude
– geschatte doorlooptijd van bellen tot eerste consult bij mijn psycholoog: 1 maand

B.
– ik bel met het secretariaat van de poli psychiatrie. Er wordt aangegeven dat ik eerst een verwijzing moet vragen aan mijn huisarts omdat mijn dossier inmiddels gesloten is
– ik bel met de doktersassistent voor een afspraak
– op naar de huisarts voor de verwijzing
– ik bel wederom het secretariaat van de poli psychiatrie voor een intake bij de psychiater
– op naar de psychiater voor de intake (hij/zij is hoofdbehandelaar)
– ik bel wederom naar het secretariaat van de poli psychiatrie en maak een afspraak voor een sessie bij de psycholoog
– 4 sessies van een uur bij de psycholoog (1 x extra t.o.v. optie A want intussen loop ik ruim een maand langer met mijn klachten)
– geschatte doorlooptijd van bellen tot eerste consult bij mijn psycholoog: 3 maanden

Reken jullie even mee?
De tijd gaat nu in… Als jullie een hulplijn willen, om inzicht te krijgen in wat optie B extra meebrengt aan kosten, lees dan even verder (ben natuurlijk geen zorg-econoom; maar doe even een snelle rekensom a la achterkant van een bierviltje).

Wie

Uurtarief

Tijdsduur werkzaamheden

Handling assistent huisarts

35,00

15 minuten

8,75

Consult huisarts

90,00

10 minuten

15,00

Consult psychiater

120,00

15 minuten

30,00

Handling secretariaat **

35,00

30 minuten

17,50

Extra sessie psycholoog

110,00

60 minuten

110,00

181,25

Dan reken ik nog niet de extra uren handling bij de verzekeraar. Mijn consult bij de huisarts en psychiater moet immers ook verwerkt worden.

Ik neem een wilde gok dat jullie kiezen voor optie A. De route zoals die nu bepaald is, is route B. Kost wat maar dan hedde ge ook wat… zoiets zeggen ze hier dan in Tilburg. In ieder geval het protocol gevolgd en de juiste DBC-declaratie ***.

Haal dat gevoel uit de koelkast!
Ja mevrouw Rits zou toch maar een afspraak maken bij haar psycholoog voor wederom depressieve klachten en het blijkt allemaal wel mee te vallen. Of wellicht heeft ze de symptomen van een andere aandoening.

Dat mag mijn psycholoog niet vaststellen want hij is niet mijn hoofdbehandelaar.

Wat het mij heeft gekost? In ieder geval een extra gang naar de kapper om de grijze haren weer weg te werken. Daarnaast een sessie bij de fysiotherapeut om mijn punthoofd weer in mijn ‘normale ei-vorm’ te krijgen en een behoorlijk ‘ik ben een dossier-nummer-gevoel’. Misschien had ik Jeroen Muller moeten bellen. Die kan immers vijf keer per jaar op vakantie van € 275.000,-. Had ik meegekund op een reisje naar de zon, was het gevoel ook weer een beetje op een menselijke temperatuur gekomen.

==================================================

* Arkin behandelt mensen met een psychiatrische stoornis en complexe psychische- en verslavingsproblematiek.

** ten opzichte van A bel ik het secretariaat 2x extra; eerst krijg ik uitleg over de routing. De 2e keer dat ik bel is het voor een afspraak met de psychiater en de 3e keer om een afspraak te plannen bij de psycholoog (dat laatste is ook het geval bij optie A). Ik ga ervan uit dat in de tijd die ik hierboven beschrijf de medewerker van het secretariaat ook de afhandeling verzorgt met de verzekeraar.

*** diagnose-behandelcombinaties. Een DBC beschrijft met welke klacht en hoe een patiënt het ziekenhuis binnenkomt, welke diagnose er gesteld is, en het beschrijft de voorgenomen behandeling.

Reageren op mijn blog? Graag. Schrijf hieronder je bericht.

Blogposts