You know my name, not my story

Als ik zeg dat ik op mijn 20e op twee vakgebieden ben afgestudeerd, communicatieadviseur was bij een grote verzekeraar en in de avonduren nog studeerde voor online marketeer dan is het ok. Als ik daarbij vertel dat ik in de tussentijd ook twee keer zwaar depressief ben geweest dan wordt het een ander verhaal. Tenminste voor een aantal mensen… Maken mijn ziekte mij een minder goede communicatieadviseur en een minder leuke vrouw? 

Gooi je eigen ruiten in
Nou dat heb ik mezelf natuurlijk ook afgevraagd en lange tijd dacht ik van wel. Dat had alles te maken met mijn zelfbeeld en het zelfstigma rondom mijn ziekte. Twee weken geleden blogte ik ‘Systeemmoe‘ en beloofde ik een vervolg te schrijven. Deze blog is eigenlijk ‘Systeemmoe 2’. Want ik was ook moe van mijn eigen systeem. Het systeem met overtuigingen die me niet helpen in dit leven. Veel van die overtuigingen heb ik de kop in gedrukt, met sommige doe ik nog wel eens ‘armpje druk’ en dan win ik. Sommige overtuigingen en patronen hadden nog even wat tijd nodig. Zo ook de overtuiging dat niemand zaken met mij wil doen als ze zouden weten van mijn ziekte. Mijn psycholoog zou vragen: “Jessica, heb je daar bewijs voor?” Nou niet direct nee, ik lees wel van alles over mensen met een psychische kwetsbaarheid en de reacties zijn niet altijd even mild zullen we maar zeggen.

Ik durfde nog niet
Na mijn tweede opname in 2011 zei ik tegen mijn broer: “ik ga iets doen met communicatie in de geestelijke gezondheidszorg”. Alleen wist ik dat zelf niet meer. Niet actief dan, want het idee bleef af en toe weer oppoppen in mijn hoofd. Totdat ik mijn broer een maand geleden aan de telefoon had en hij me herinnerde aan mijn missie. Ook al bestaat mijn bedrijf nu ruim twee jaar, niet eerder durfde ik de keuze te maken. En dat zegt alles over mijn systeem. Ook het systeem over de balans tussen ratio en gevoel.

Wat ga IK doen
De afgelopen maanden hebben een aantal zaken me getriggerd. Zo begeleidde ik een team bij het invoeren van een nieuwe organisatie- en communicatiestrategie. In een van de uitwerkingen van de teamsessies heb ik een quote gezet: If you change nothing, nothing will change. Toen ik dat schreef dacht ik bij mezelf: en hoe zit dat dan bij mij? ‘Leuk mijn eigen bedrijf maar eigenlijk doe ik nog steeds hetzelfde als in de tijd van loondienst. En dat wilde ik toch niet meer. Wat ga IK doen?

Ik zit aan het stuur en bepaal of ik rechtdoor rij of de afslag neem’.

Ik had blijkbaar nog wat tijd nodig, nog wat leerscholen, nog wat positieve ervaringen en nog een paar keer op mijn bek gaan.

Hier ben ik dan
Dus hier ben ik dan. Nog een stapje verder dan ten tijde van die blog. Een goede communicatieadviseur en een leuke vrouw.
En ik ben ervaringsdeskundige. Met mijn bedrijf MerkVaardig zet ik me in voor positieve en menselijke taal in de geestelijke gezondheidszorg. Want een mentale ziekte betekent niet dat je afgeschreven, gevaarlijk of gek bent.

Mijn twee depressies waren het slechtste wat me kon overkomen en tegelijkertijd het beste.

Ik had nooit zo in het leven gestaan en met mijn eigen bedrijf als ik niet eerst de bodem had gezien van het zwarte gat.

Nu kennen jullie naast mijn naam ook een deel van mijn verhaal. Ik ga de komende weken gebruiken om mijn site aan te passen aan de nieuwe propositie. Wat ga jij doen? To be continued.

Reageren op mijn blog? Graag. Schrijf hieronder je bericht.

Blogposts