Hij heeft altijd een koptelefoon op en schopt gefocust tegen blikjes of een ander stukje afval aan. De halve stad loopt hij zo door, voor mij lijkt hij in zijn ‘eigen wereld’ te leven… een andere wereld zoals ik die zie. Wellicht heeft hij een psychische aandoening; wist je dat een op de vier Nederlanders ergens in zijn leven te maken krijgt met psychische klachten?
Die is gek
1 op de 4. Depressie, burnout, psychose, angstproblemen… Het maakt mij verdrietig als ik mensen hoor praten in termen van gek of gestoord. Ook lijkt psychisch ziek tegenwoordig een synoniem te zijn voor gevaarlijk. Ik denk dat dit voornamelijk gevoed wordt door wat we zien op Facebook en horen op het journaal. Wist je dat maximaal 10% van het geweld/agressie een gevolg is van een psychische aandoening? Wat oordelen we snel…
Voor en door iedereen
Vanuit mijn rol als ambassadeur en ervaringsdeskundige bij Samen Sterk zonder Stigma volgde ik de training Eerste Hulp bij Psychische klachten; MHFA (Mental Health First Aid). MHFA biedt kennis over en inzicht in psychische klachten; hoe je iemand die psychische klachten ontwikkelt of in een crisissituatie verkeert, het beste kunt helpen. De training is voor iedereen, en in het bijzonder voor professionals die in hun functie te maken kunnen krijgen met mensen met psychische klachten zoals politieagenten, mensen van de brandweer en leraren (bron: mhfa.nl).
MHFA is in 2000 in Australie ontwikkeld en inmiddels in 23 landen uitgerold. GGzE en Mondriaan haalden de training naar Nederland en zijn gestart met ‘de uitrol’ in Nederland.
Mensen zoals jij en ik
Positief kritisch als ik ben 😉 deelde ik mijn vraagteken bij de uitrol in Nederland; de veranderingen in de zorg. Je kan namelijk ‘aan de voorkant’ uitrollen ‘maar’ wat is er geregeld met de professionele zorg als het gaat om de ‘opvang aan de achterkant’ als deze nodig is? Ook daarin komen veranderingen, niet binnen een jaar, dat gaat niet. En daarop hoef ik niet te wachten om nu JA te zeggen voor MHFA. En jij? Het gaat immers om mensen… mensen zoals jij, je vader, je buurvrouw of je beste vriend.
Samen Sterk zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin iedereen open kan zijn over psychische aandoeningen.
Gelukkig zijn er meer initiatieven om te zorgen dat mensen met psychische klachten de meest passende zorg krijgen. Soms is het nodig dat de politie als eerste ter plaatse is, bijvoorbeeld als iemand bedreigingen uit (dit kan veroorzaakt worden door een psychische aandoening). Collega-ondernemer Inge Guffens maakte de reportage ‘Opvang Verwarde Personen’. Opvang Verwarde Personen (OVP) is een samenwerkingsverband tussen Palier, de Politie, het Openbaar Ministerie en de Gemeente Den Haag. Een patiënt hoort namelijk niet thuis in een politiecel.
Reageren op mijn blog? Graag. Schrijf hieronder je bericht.